Kurk of schroefdop ?
“De” discussie van het moment binnen de wijnindustrie is welke sluiting er nu best gebruikt wordt.
Met alle middelen trachten steeds meer en meer wijnproducenten ons er van te overtuigen dat we moeten afstappen van kurk. Alle andere sluitingen zouden beter zijn, met steeds meer voorstanders voor de schroefdop. Dit is wel een zeer eigenaardige conclusie in tijden dat men ons dagelijks wil aanmoedigen (soms bijna verplichten) om zeer milieubewust te shoppen. Laat kurk nu juist de milieuvriendelijkste sluiting zijn, of beter nog de “enige” milieuvriendelijke sluiting. En dit al meer dan 400 jaar ! Kurk is van nature een recycleerbaar en biologisch afbreekbaar product.
Volgens een onderzoek van “Price Waterhouse Coopers” (het grootste auditbureau ter wereld) is er voor het vervaardigen van kunststof stoppen 10 x meer Co2 uitstoot dan voor het vervaardigen van kurken. Voor het vervaardigen van schroefdoppen is de Co2 uitstoot zelfs 24 x hoger !!
Milieubewust shoppen en een biowijn kopen met een schroefdop . . . . waar zit de logica ???
En wat voor de meer dan 30.000, meestal arme families, die volledig afhankelijk zijn van de kurkindustrie ? Tevens is het zo dat een kurkeik niet moet omgekapt worden voor het oogsten van kurk. Deze bomen worden om de 8 à 10 jaar gestript en kunnen dan weer rustig terug kurk aanmaken. Het is zelfs zo dat de kurkbomen juist de “schadelijke” Co2 omzetten in “gezonde” zuurstof.
De enige “echte reden” dat men onze lekkere wijnen wil sluiten met schroefdoppen is “puur winstbejag”. Door de steeds groter wordende concurrentie moeten de wijnproducenten besparen en dan is de keuze snel gemaakt. Een goede natuurkurk heb je niet voor 0,20 €, maar schroefdoppen kosten door de massaproductie amper 0,02 €. De grote producenten werken met oplages van miljoenen flessen, dus reken maar !
Het klopt dat een schroefdop geen slechtere sluiting is voor jonge wijnen die je binnen 1 jaar drinkt, maar wijnen die langer te bewaren zijn of die nog verder moeten rijpen in de fles hebben toch baat bij een goede kurk. Dat je hier dan een klein risico hebt op een slechte fles (kurksmaak) maakt toch niet uit, Uw wijnleverancier vervangt deze met plezier door een nieuwe fles.